HTML

"...szűk ösvényén."

Sajátélményű beszámolók, reflexiók.

Friss topikok

  • macskarizsa: like-like-like! :D (2012.10.01. 23:17) Életmód
  • sprophet: -:))Van még tinta a tollamban. Próbálok ellenállni a kísértésnek, hogy újra mindent végigolvassak ... (2012.08.22. 16:14) Budapesti csendséta
  • sprophet: Kedves Macskarizsa, most már megértem mennyire igazak a fenti sorok, és köszi, hogy tolmácsoltad s... (2010.08.08. 12:15) Útnak indítom a blogot

Linkblog

Az identitásról

2017.04.28. 11:07 sprophet

 

 

 

Az ideológiák (befejezés)

 

Említettem már korábban, hogy a posztmodern liberális és konzervatív irányzatok már nem köthetők társadalmi osztályokhoz, erősen érzelemközpontúvá váltak, s inkább egyfajta lelkiállapotot fejeznek ki.

A lelki fejlődés a változás és állandóság kölcsönhatásából születik. A nyugati társadalomban hihetetlen mértékben felgyorsultak a váltazások, melyek egyaránt érintik a technikai fejlődést, a gondolkodást, érzelmi változásokat. Ízlések, divatok, munkahelyek, kapcsolatok változnak felgyorsult ütemben, s aki nem képes lelkileg követni ezeket a változásokat, könnyen a társadalom peremére sodródhat. Metropolisokban felgyorsulnak a változások, vidéken lelassulnak. A keleti kultúrákban a változások lassabban történnek, s ez rányomja bélyegét az ottani társadalmakra, filozófiákra és vallásokra.

Azonban sokszor maguk a nyugati emberek is képtelenek lekövetni lelkileg a gyors változásokat, és ragaszkodni kezdenek az állandóhoz. Nosztalgia támad bennük a múlt iránt, lassítani próbálják életükben a változásokat, s gyökereikhez kezdenek ragaszkodni.

A társadalmi ideológiák pontosan lekövetik ezeket az érzelmi és lelkiállapotokat. A liberalizmus lételeme az állandó változás, az állandóra inkább visszahúzó erőként tekint, mely lelassítja a fejlődést. A konzervativizmus lényege pedig az értékek konzerválása, a gyökerekhez, az állandóhoz való ragaszkodás. A változásokat igyekszik lelassítani. A két áramlat egészséges viszonya megteremti a társadalmi stabilitást.

Mi történik azonban, ha a két áramlat elszigetelődik egymástól? A konzervativizmusból eltűnnek a változások, az értékek elveszítik lényegüket, s végül nem marad mit konzerválni. Az eszme szárazzá és merevvé válik. A liberalizmusban a felgyorsult változások miatt az értékek viszonylagossá, súlytalanná válnak, az eszme szétfolyik és labilissá válik. Felerősödnek a félelmek. A konzervatív ember legnagyobb félelme a labilitás, a viszonylagosság és a súlytalanság, és ebből kifolyólag, egy megosztott társadalomban ellensége lesz a változásoknak. A liberális ember legnagyobb félelme a bezártság, az örökös állandóság, a beskatulyázás, s így a konzervativizmust a fejlődés kerékkötőjének fogja látni, mely ellensége a változásoknak. Az emberi lélek alapszükségletei közé tartozik a biztonság és a szabadság. A konzervatív ember hajlamos a biztonságot előtérbe helyezni a szabadság rovására, a liberális ember ellenben hajlamos a szabadságot középponttá tenni, akár a biztonság feladásával is.

Ezek az alapvető jellemvonások a magánéletre is kihatnak. Konzervatív beállítottságú ember nehezebben vált munkahelyet, a kapcsolataihoz is véglegesen ragaszkodik, még a kiüresedett kapcsolataihoz is. Rendezett és stabil magánéletben képes megtalálni a boldogságát. Ragaszkodik a kötött és állandó dolgokhoz, ezek teremtik meg számára élete kereteit. A liberális ember számára nem jelent gondot a munkahelyváltás, nincs helyhez kötve, könnyebben alkalmazkodik, akár országot is képes váltani. Könnyebben köt kapcsolatokat, és a régi kapcsolatok elhalását is könnyebben viseli. Ellenben nehezen viseli az állandóságot, a kötöttséget, a monotonitást. Nehezebben tud stabilitást hozni az életébe. Persze ezek nagyon sarkított nézőpontok, a valóságban rengeteg az átfedés a két irányzat között, azonban a lényeget tekintve, azt hiszem érthetően szemlélteti a belső konfliktusokat.

Ebben a kiélezett helyzetben kiemelkedően fontos szerepe van az ideológiai közép áramlatoknak. A híd szerepét tölthetik be a liberalizmus és konzervativizmus között, s rajtuk keresztül valósulhat meg a kölcsönös párbeszédből eredő társadalmi fejlődés. Nyugat-Európában ebből a szempontból valamivel jobb a helyzet, bár ott is mutatkoznak az elszigetelődés jegyei a különböző ideológiák között. Kelet-Európa viszonyait alapvetően meghatározta a szovjet megszállás. A baloldali pártok a régi kommunista pártból nőtték ki magukat, a jobboldali pártok ezek ellentéteként határozták meg magukat, s így öröklődött ezekben a társadalmakban az ellenségkép.

Magyarország ugyanezt az ellenségképet örökölte. A jobb és baloldali ideológiák egymás ellentéteként határozták meg önazonosságukat, s ebben az ellenséges légkörben életképtelenné vált a társadalmi közép. A középen állók egy része jobbra vagy balra tolódott, a többség pedig visszavonult a politikából. A kétpólusú politikai rendszer az elszigetelődésnek kedvezett, az ellenségképek felerősödésének, ami már a társadalmi stabilitást veszélyezteti. A posztmodern ideológiák sem hoztak változást. Azonnal kétpólusuvá váltak. A jobboldal egységesen konzervatívvá vált, a baloldal válik egyre inkább liberálissá.

A társadalmi elszigetelődésnek hosszútávon háromféle kimenetele lehetséges a történelmi tapasztalatokból kifolyólag. Diktatúra, forradalom vagy polgárháború. Az elszigetelődés követ bizonyos törvényszerűségeket, s nem marad meg csupán a társadalmi ideológiáknál. Kihat a nemzetre, a vallásra és a kultúrára is, s végül az egyént veszi célba. Egy bizonyos ponton túl lehetetlen visszafordítani az eseményeket, mint azt a délszláv háború példája bebizonyította.

metropolis.jpg

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: Identitás

A bejegyzés trackback címe:

https://elizeus.blog.hu/api/trackback/id/tr5512461065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása