HTML

"...szűk ösvényén."

Sajátélményű beszámolók, reflexiók.

Friss topikok

  • macskarizsa: like-like-like! :D (2012.10.01. 23:17) Életmód
  • sprophet: -:))Van még tinta a tollamban. Próbálok ellenállni a kísértésnek, hogy újra mindent végigolvassak ... (2012.08.22. 16:14) Budapesti csendséta
  • sprophet: Kedves Macskarizsa, most már megértem mennyire igazak a fenti sorok, és köszi, hogy tolmácsoltad s... (2010.08.08. 12:15) Útnak indítom a blogot

Linkblog

Az identitásról

2017.03.19. 09:19 sprophet

 

  1. Az identitás fogalmának meghatározása

Az emberiség, történelme során, mindig is a lét értelmére kereste a választ. Egyénileg, a saját életére vonatkoztatva, és kollektívan, a társadalmi szerveződés területén ugyanúgy. Ezzel a kérdéssel szembe kerülünk mindannyian, egyszer vagy akár többször is az életünk folyamán. Létünkből kifolyólag a válaszunk lehet ösztönös, tudatos, vagy a kettő kombinációja.

Biológiai létünkből fakadnak alapvető ösztöneink, a fajfenntartás, szaporodás és a létfenntartás ösztöne, szellemi létünk pedig a tudatosságra, az értelemre irányul. Ugyanakkor érzelmi világunk a testi és szellemi lét szimbiózisa, ami egyben tartja személyiségünket.

Éppen ezért, amikor az identitás fogalomköréhez érkezünk, nem elegendő leírni a fogalmat, pusztán az értelemre adott válaszként. Identitásunkban benne foglaltatik a helyünk a világban, a társadalomban, meghatározza érzelmi világunk, az egyéni és társas kapcsolatainkat, a boldogságunk, az elégedettség utáni vágyunkat, és persze mindezeknek az értelmét. Röviden egyéni vagy kollektív azonosságtudatnak is nevezhetnénk.

Identitásunk alakulhat ösztönösen és tudatosan, ám mindezek mögött ott áll az értelemre irányuló lét. Az értelmes életre irányuló (ösztönös vagy tudatos) vágyunkat, soha nem vehetjük félvállról, mivel minden esetben, amikor elveszítjük identitásunkat, vagy identitászavarban szenvedünk, az ürességgel kerülünk szembe. Az üresség, a kiüresedés fogalma azt hiszem, nagyon is ismerős mindannyiunk életében, és amikor ilyen krízisen esünk át, az minden esetben formáló hatással van identitásunkra. Újra értelemmel kell megtöltenünk edényünket, s ha ez nem sikerül, tartós identitászavarban szenvedünk.

Identitászavar esetén kívülállónak érezzük magunkat, sok esetben ellenségnek érezzük a társadalmat, öngyilkos gondolatok foglalkoztathatnak bennünket, és életünket körbeveszi az üresség, az értelmetlenség.

Éppen ezért, időről-időre tudatosan, értelemmel kell megtöltenünk identitásunkat. Identitásunknak ugyanis folyamatosan fejlődnie kell, csakis a folyamatos fejlődés állíthatja meg a kiüresedést. Mindezeket persze könnyebb leírni, mint megvalósítani, a saját életemen keresztül tapasztalhattam mindezt.

 

 

leonardo.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: Identitás

A bejegyzés trackback címe:

https://elizeus.blog.hu/api/trackback/id/tr8712350147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása