HTML

"...szűk ösvényén."

Sajátélményű beszámolók, reflexiók.

Friss topikok

  • macskarizsa: like-like-like! :D (2012.10.01. 23:17) Életmód
  • sprophet: -:))Van még tinta a tollamban. Próbálok ellenállni a kísértésnek, hogy újra mindent végigolvassak ... (2012.08.22. 16:14) Budapesti csendséta
  • sprophet: Kedves Macskarizsa, most már megértem mennyire igazak a fenti sorok, és köszi, hogy tolmácsoltad s... (2010.08.08. 12:15) Útnak indítom a blogot

Linkblog

A gonosz

2011.11.24. 17:46 sprophet

 Tegnap nagyon érdekes kis beszélgetésen vettem részt az egyetemi gyülekezetben a "HÁTHA" keretében. A téma: a gonosz, ördög, vagy sátán, ahogy tetszik, s mi a szerepük a vallásban, a mai egyházban, s mi mit gondolunk erről.

  A téma, s a beszélgetés felcsigázta az érdeklődésemet, és olvasni kezdtem Gabriele Amorth, Róma ördögűzőjének könyvét, melynek címe: Ördögűzők és pszichiáterek, mert érdekel, mit gondol erről a témáról egy olyan ember, aki hivatásszerűen száll szembe a gonosszal.

  S íme a kérdések, melyek felmerültek bennem a tegnapi beszélgetés után: 

- ha a jóság forrása létezik, s ezt Istennek nevezem, vajon létezik-e a gonoszságnak is a forrása?

- a beszélgetésben szóba került a gonoszság egyik jellemzője, mint ami képtelen az önvádra, a bűnbánatra, a saját magába nézésre, s ennek folytán a változásra, ami önmagát felmagasztalja, saját magát állandónak, s megváltozhatatlannak definiálja, másik jellemzője pedig a bűnbakképzés, és a kivetítés (amely egyébként, mint betegség, a legtöbb pszichopatológiás esetre jellemző). Amennyiben elfogadom, hogy a gonoszság (a gonosz) ennyire ellensége a változásnak, akkor Isten vajon állandó, vagy változó?  S ha állandó, akkor vajon ő az egyetlen kivétel, amely akarja a változást? Vagy létezik különbség állandóság és állandóság, változás és változás között?

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: aktuális

A bejegyzés trackback címe:

https://elizeus.blog.hu/api/trackback/id/tr433408983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása